Product Info

Services

Legal

Personal Data Protection Notice for Marco Group of Companies

 

Marco Group of Companies, including Marco Corporation (M) Sdn. Bhd. and subsidiary companies of Marco Worldwide Sdn. Bhd., Surpass Sdn Bhd. (“Marco”) respects and is committed to the protection of your personal information and your privacy. In this Personal Data Protection Notice, “we”, “us” and “our” refers to Marco, and “you” and “your” includes third parties whose personal data you have provided to Marco.

 

This Personal Data Protection Notice explains how we collect and handle your personal information, including your sensitive personal information in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010. Please note that Marco may amend this Personal Data Protection Notice at any time without prior notice and will publish the amended or revised Personal Data Protection Notice on our website or by email.

 

We may collect and process personal data of children under the age of 18 years old. If you are under 18 years old, please obtain your parent’s or guardian’s consent before you provide your personal data to Marco. If we learn that we have collected such information from a child under 18 without verification of parental consent, we will delete the information. If you believe we might have any information from or about a child under 18 without parental consent, please contact us at the information provided below.

 

 

(1) COLLECTION OF PERSONAL DATA

We collect your personal data which range from your name, home address, e-mail address, phone number, your bank account, your preferences in relation to products and services you purchase from us and all other information which are provided by you to Marco via these channels:

  1. Marco’s website and 3rd party websites affiliated with Marco;
  2. Marco’s e-warranty on products sold
  3. Electronic forms from Marco;
  4. Physical forms from Marco;
  5. Email; and/or
  6. Social media and other communication messaging platforms

 

All information requested for in the relevant forms for registration purpose is obligatory to be provided by you unless stated otherwise. Should you fail to provide the obligatory information, we would be unable to process your request and/or provide you with relevant services.

 

(2) REASON FOR PERSONAL DATA COLLECTION

Your personal information is collected and further processed by Marco as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:

  1. To process your requested products or services;
  2. To deliver our product to your desired address and location;
  3. To resolve complaint / delivery problem (if any)
  4. To send new product promotion to you; (only with consent)
  5. To facilitate your participation in any contests or events;
  6. To administer and communicate with you in relation to our services and/or events;
  7. To process any payments related to your requested service;
  8. To store and carry out data analytics processes;
  9. To improve our products and services;
  10. To send you season greetings, special occasion messages or other similar communications;
  11. To contact you regarding products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials;
  12. To allow third parties to contact you for advertising, promotional or marketing campaigns conducted by any third-party entities;
  13. For collaboration with a business partner to advertise and market products and services to you;
  14. Marco’s internal records management, customer relations events and activities, and customer loyalty reward program.

 

*Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from Marco, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the “unsubscribe” option provided in Marco’s email blasts or you may contact Marco.

 

(3) PROCESSING OF PERSONAL DATA

We only process your personal data within Malaysia. Your personal data will not be transfer to any place outside Malaysia.

 

(4) DISCLOSURE OF PERSONAL DATA

We disclose your personal data to:

  1. Professional advisors and corporate service providers, including auditors, lawyers, company secretary and consultants
  2. Advertising and marketing partners
  3. Payment processors
  4. Cloud and hosting services
  5. Customer support and communication
  6. Market research and survey
  7. Logistics and shipping partners
  8. Social media platforms
  9. Business partners and dealers
  10. Analytics and tracking providers
  11. Law enforcement agencies including the local police (PDRM)
  12. Relevant governmental authorities, statutory authorities, local council and industry regulators including Bank Negara Malaysia, Bursa Malaysia, Ministry of Health, Ministry of Education, Personal Data Protection Commissioner, SOCSO, Securities Commission Malaysia, Department of Statistics Malaysia.

 

(5) SECURITY MEASURE

We take these measures to protect your personal data:

  1. By ensuring your personal data is kept as required by Act 709
  2. By ensuring our staff not to misuse your personal data
  3. By performing contract / agreement with system vendor, appointed courier company.

 

Nevertheless, you are required to ensure the security of your password and not to disclose it to another party to reduce the risk of data breaches.

 

(6) PERSONAL DATA RETENTION PERIOD

We will retain your personal data for as long as we have a legal basis to do so. Your personal information will be stored for only the period as necessary to fulfill the purposes stated above after which we will ensure that your personal information is deleted or if it is no longer necessary to store.

 

We also implement the following measures for the management and deletion of personal data that is stored by us:

  1. Conducting data sanitizing exercise via disposing all unwanted personal data that in the database from time to time
  2. Prohibiting the storage of personal data through removable media device and cloud computing service unless written consent form authorized personnel if Marco
  3. Preparing and maintaining a personal data disposal schedule for inactive data (hard bounce contacts from EDM)

 

(7) YOUR RIGHTS

You have the rights to:

  1. Correct / update your personal data

 

 

We will make every endeavor to ensure your personal information is accurate and up to date therefore we ask that if there are changes to your information you should notify us directly. If you would like to access or correct your personal information, please contact Marco

 

 

(8) CONTACT US

You can contact us or submit your inquiry in regards to the processing of your personal data at:

Name YK PUA
Designation Digital Marketing Technical Support
Address 25th Floor, Menara JKG, No.282, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur, Malaysia
Email mservice@marco-groups.com

 

 

Effective Date: 12/1/2024
Last Updated: 3/1/2024

Notis Perlindungan Data Peribadi Bagi Kumpulan Syarikat Marco

 

Kumpulan Syarikat Marco, termasuk Marco Corporation (M) Sdn. Bhd. serta anak-anak Syarikat yang  terdiri daripada Marco Worldwide Sdn. Bhd., Surpass Sdn. Bhd. (“Marco”) menghormati dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. Dalam Notis Perlindungan Data Peribadi ini, “kami”, “kita” atau mana-mana derivatif yang berkaitan merujuk kepada Marco, dan “anda dan “kamu” atau mana-mana derivatif yang berkaitan merangkumi pihak ketiga yang data peribadinya telah anda berikan kepada Marco.

 

Notis Perlindungan Data Peribadi ini menerangkan aturan dalam pengumpulan dan pengendalian maklumat peribadi anda, termasuk maklumat peribadi sensitif anda sejajar dengan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010. Ada dimaklumkan bahawa Marco boleh meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini pada bila-bila masa tanpa notis pemberitahuan awal dan akan menerbitkan Notis Perlindungan Data Peribadi yang dipinda semula atau dikemaskinikan di laman web kami atau melalui e-mel.

 

Kami mengumpul dan memproses data peribadi kanak-kanak di bawah umur 18 tahun. Sekiranya anda di bawah umur 18 tahun, sila dapatkan persetujuan daripada ibu bapa atau penjaga anda sebelum memberikan data peribadi anda kepada Marco. Sekiranya kami mengetahui bahawa maklumat peribadi itu adalah kanak-kanak di bawah umur 18 tahun tanpa persetujuan ibu bapa, maka kami akan memadamkan maklumat tersebut. Jikalau anda mempunyai sebarang andaian bahawa pengumpul maklumat daripada atau butiran kanak-kanak adalah di bawah umur 18 tahun tanpa persetujuan ibu bapa, sila hubungi kami menggunakan maklumat hubungan kami dibawah.

 

 

(1) PENGUMPULAN MAKLUMAT PERIBADI

Kami mengumpul data peribadi iaitu nama, alamat rumah, alamat e-mel, nombor. telefon dan nombor akaun anda, pilihan anda semasa membeli produk and perkhidmatan dari kami dan semua maklumat lain yang dibeirkaan olen and kepada Marco melalui saluran-saluran yang berikut

  1. Laman web Marco dan laman web yang mempunyai hubung kait dengan Marco;
  2. E-waranti produk jualan daripada Marco
  3. Borang elektronik daripada Marco;
  4. Borang fizikal daripada Marco;
  5. E-mel; dan/atau
  6. Media sosial dan platform komunikasi perutusan yang lain

 

Semua maklumat yang diminta dalam borang-borang yang berkaitan adalah wajib untuk anda berikan melainkan dinyatakan sebaliknya. Sekiranya anda gagal untuk memberikan maklumat wajib tersebut, kami tidak akan dapat memproses permintaan anda atau memberi perkhidmatan-perkhidmatan yang berkaitan kepada anda.

 

(2) TUJUAN PENGUMPULAN MAKLUMAT PERIBADI

Maklumat peribadi anda dikumpul dan diproses dengan lebih lanjut oleh Marco seperti yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk melaksanakan transaksi komersial yang diminta oleh anda, termasuk yang berikut:

  1. memproses permohonan anda untuk membeli produk / servis kami
  2. menghantar produk kami kepada lokasi pilihan anda
  3. menyelesaikan aduan / masalah penghantaran (sekiranya berlaku)
  4. menghantar pemasaran produk baru kepada anda (dengan persetujuan baharu)
  5. untuk memudahkan penyertaan anda di dalam sebarang pertandingan atau acara
  6. untuk mentadbir dan berkomunikasi dengan anda berkaitan dengan perkhidmatan dan/atau acara kami;
  7. untuk memproses pembayaran berkaitan dengan permintaan perkhidmatan anda;
  8. untuk menyimpan dan menjalankan proses analisis data
  9. untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan kami;
  10. untuk menghantar ucapan musim, pesanan khas atau komunikasi lain yang serupa;
  11. untuk menghubungi anda mengenai produk perkhidmatan, acara yang akan datang, promosi, iklan, pemasaran dan bahan komersial
  12. untuk membolehkan pihak ketiga menghubungi anda untuk kempen pengiklanan, promosi atau pemasaran yang dilakukan oleh mana-mana entiti pihak ketiga;
  13. untuk tujuan kolaborasi dengan rakan niaga untuk mengiklankan dan memasarkan produk dan perkhidmatan kepada anda;
  14. untuk pengurusan rekod dalaman Marco, acara dan aktiviti hubungan pelanggan dan program ganjaran kesetiaan pelanggan.

 

*Di mana anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima maklumat terkini tentang pemasaran dan promosi daripada Marco, anda boleh memilih untuk dikeluarkan daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam e-mel yang dihantar oleh Marco atau hubungi Marco

 

(3) PEMEPROSESAN MAKLUMAT PERIBADI

Kami memproses data peribadi anda hanya di dalam Malaysia sahaja. Tiada data peribadi yang dipindahkan ke luar Malaysia.

 

(4) PENZAHIRAN

Kami akan menzahirkan data peribadi anda kepada:

  1. Penasihat profesional dan penyedia perkhidmatan korporat, termasuk juruaudit, peguam, setiausaha syarikat dan perunding
  2. Rakan kongsi pengiklanan dan pemasaran
  3. Pemproses pembayaran
  4. Perkhidmatan awan dan pengehosan
  5. Sokongan pelanggan dan komunikasi
  6. Penyelidikan dan tinjauan pasaran
  7. Logistik dan rakan kongsi perkapalan
  8. Platform media sosial
  9. Rakan kongsi perniagaan dan peniaga
  10. Penyedia analitis dan penjejakan
  11. Agensi penguatkuasaan undang-undang termasuk polis tempatan (PDRM)
  12. Pihak berkuasa kerajaan yang berkaitan, pihak berkuasa berkanun, majlis tempatan dan pengawal selia industri termasuk Bank Negara Malaysia, Bursa Malaysia, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan, Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi, PERKESO, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Jabatan Perangkaan Malaysia.

 

(5) LANGKAH KESELAMATAN

Kami mengambil langkah-langkah berikut untuk melindungi data peribadi anda:

  1. memastikan data peribadi anda disimpan dengan sebaiknya mengikut kehendakAkta 709
  2. memastikan kakitangan kami tidak menyalahgunakan data peribadi anda
  3. mempunyai kontrak perlindungan data peribadi dengan pihak pembekal sistemdilantik, pihak kurier dilantik.

 

Walau bagaimanapun, anda bertanggungjawab untuk menjaga kata laluan dengan baik dan tidak menzahirkannya kepada pihak lain bagi mengelakkan risiko pencerobohan terhadap data peribadi anda

 

(6) TEMPOH PENYIMPANAN MAKLUMAT PERIBADI

Kami akan memproses data peribadi anda selagi kami mempunyai asas undang-undang untuk membuat demikian. Maklumat peribadi anda akan disimpan hanya untuk tempoh yang diperlukan untuk memenuhi tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas, dan selepas itu kami akan memastikan bahawa data peribadi anda dipadamkan.

 

Kami juga mengutamakan langkah-langkah yang berikut untuk pengurusan dan pemadaman data peribadi yang disimpan oleh kami:

  1. Dari masa ke masa kami mengadakan amalan “data sanitizing” dengan melupuskan maklumat peribadi yang tidak dingini
  2. Melarangkan penyimpanan data peribadi melalui peranti media mudah alih (“removable media device”) dan perkhidmatan pengkomputeran awan (“cloud computing service”) kecuali dengan kebenaran bertulis pegawai yang diberi kuasa oleh Marco
  3. Menyediakan dan menyelenggara jadual pelupusan data peribadi untuk data yang tidak aktif (‘hard bounce” dari EDM)

 

(7) HAK ANDA

Anda berhak untuk:

  1. Membetulkan / mengemaskini data peribadi anda
  2. Mengakses data peribadi anda yang kami simpan
  3. Menghentikan promosi produk kami kepada anda
  4. Menarik balik persetujuan memproses data peribadi [Nyatakan kesan daripada tindakan subjek data ini]

 

Kami akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan maklumat peribadi anda tepat dan terkini oleh itu kami meminta sekiranya terdapat perubahan pada maklumat anda, anda harus memaklumnya kepada kami secara langsung. Sekiranya anda ingin mengakses atau membetulkan maklumat peribadi anda, sila hubungi Marco

 

(8) HUBUNGI KAMI

Anda boleh hubungi kami berkaitan data peribadi anda melalui:

Nama YK PUA
Jawatan Digital Marketing Technical Support
Alamat 25th Floor, Menara JKG, No.282, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur, Malaysia
E-mel mservice@marco-groups.com

 

 

Tarikh efektif: 12/1/2024

Ulasan Sebelum: 3/1/2024